Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, koji odnose 17,5 milijuna života svake godine, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.  Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku koja odražava ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Isto je tako svrha obilježavanja i educiranje javnosti o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

U obilježavanje Svjetskog dana srca uključili su se Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Gradska društva Crvenog Križa Zabok, Zlatar i Krapina, Zabok Zdravi grad te Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina obilježilo je Svjetski dan srca, danas 04.10.2018. godine, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Patronažnom službom Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije koji su provodili akcije mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi, vaganja tjelesne težine i određivanje zdravstvenih parametra, dok je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina provelo kratku edukaciju reanimacije odraslih, djece i dojenčadi uz upotrebu vanjskog automatskog defibrilatora.