Crveni križ Krapina osnovan je 7. prosinca 1885. godine i danas slavi 137 godina postojanja. Njegova je prva predsjednica bila Roza Farkaš. Povijest organizacije Crvenog križa u Krapini počinje samo 22 godine nakon osnivanja Međunarodnog odbora Crvenog križa. Sedam godina nakon osnivanja prvih organizacija Crvenog križa u Zagrebu, Dubrovniku i Zadru i Krapina dobiva udrugu Crvenog križa kao drugu udrugu osnovanu u gradu Krapini i našoj županiji.

Prva je aktivnost Crvenog križa bila prikupljanjem dobrovoljnih priloga za ranjene vojnike i njihove obitelji. U Prvom svjetskom ratu u Krapini djeluje Bolnica Crvenog križa koju je vodio dr. Mirko Crkvenac.

Nakon 1918. godine prikuplja se pomoć za ratnu siročad, osniva se podmladak Crvenog križa, otvaraju se mliječne kuhinje u školama i dr.

Tijekom Drugog svjetskog rata prikuplja se materijalna pomoć i lijekovi, pruža se pomoć sanitetskom osoblju u prihvatnim ambulantama, te se zbrinjavaju napuštena djeca iz ratom ugroženih područja. Poslije rata prikuplja se, prima i raspoređuje svekolika pomoć.

Crveni križ postaje masovna, humanitarna organizacija, radi na poboljšanju općih socijalnih i zdravstvenih uvjeta. Radi se na izobrazbi mladih, održavanju tečajeva prve pomoći, borbi protiv alkoholizma i TBC, na širenju znanja o osobnoj higijeni, higijeni u školi i kući, te otvaranju školskih kuhinja. Važan zadatak Crveni križ preuzima 1953. godine okupljanjem darivatelja krvi i organizacijom akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iste je godine prikupljeno 280 bočica krvi na prvim akcijama u Krapini, Pregradi, Humu na Sutli, Zlataru i Bedekovčini. Od 1953. godine do danas Crveni križ Krapina puno radi na okupljanju i animaciji dobrovoljnih davatelja krvi te je u samom vrhu u Republici Hrvatskoj po broju darovanih doza na 100 stanovnika (9-12%).

Za vrijeme Domovinskog rata Crveni križ smještajem u obitelji zbrinjava značajan broj prognanika. Intenzivno se prikuplja, skladišti i distribuira humanitarna pomoć. Vrlo aktivno radila je Služba traženja posebno na distribuciji obiteljskih poruka.

Nakon uspješno obavljenog zadatka u Domovinskom ratu, Crveni križ Krapina vratio se mirnodopskim zadaćama: okupljanju dobrovoljnih darivatelja krvi, obuci iz pružanja prve pomoći, natjecanju mladeži iz prve pomoći, provođenju tečajeva iz prve pomoći za kandidate za vozače vozila na motorni pogon za autoškole, provođenju akcija za prikupljanje pomoći za siromašne (Prepoznaj sebe; Solidarnost na djelu), rad s mladim članovima na programu Humane vrednote i dr.

Od 2008. godine do danas puno je uloženo u opremu i edukaciju za članove Interventnog tima Krapina (kupljena su specijalizirana vozila, šatori, grijači, kreveti, odvlaživači, pumpe za vodu i druga vrijedna osobna i zajednička oprema). Gradski interventni tim Krapina bio je jedan od rijetkih koji je sudjelovao u katastrofalnim poplavama 2014. godine u Slavoniji i 2015. godine u migrantskoj krizi u Opatovcu i Slavonskom Brodu.

Od 2006. godine do danas Gradsko društvo Crvenog križa Krapina aplicira na nacionalne i druge projekte. Odmah kreće s Projektom „Pomoć u kući“, dvije godine kasnije s Projektom „Suzbijanje bolesti ovisnosti i smanjenja štete“. Danas provodimo usluge pomoći u kući i dostave obroka za korisnike u potrebi te smo otvorili Socijalnu trgovinu za potrebite kao i Posudionicu medicinskih i drugih pomagala.

Unatrag 4 godine Gradsko društvo Crvenog križa Krapina kao nositelj projekata provodi nacionalne i europske projekte vrijednosti više od 35.000.000,00 milijuna kuna (Zaželi – Žene za Zagorje; Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja; Gerontološki centar Zajezda; FEAD III; Pokreni se – izmijeni se; Zaželi – Žene za Zagorje II; Zaželi – Žene za Zagorje III; Banka hrane i Posrednik u lancu doniranja hrane), te je partner u brojnim drugim projektima (FEAD I; FEAD II, i dr.). Jedina je to udruga u Gradu i županiji koja je povukla tako puno EU sredstava.

Vrlo važna godina za Gradsko društvo Crvenog križa Krapina je 2014. godine kada Gradsko društvo Crvenog križa Krapina kupuje vlastiti poslovni prostor u novoizgrađenoj stambeno-poslovnoj zgradi u Krapini zbog potreba trajnog rješavanja smještaja i rada svih organizacijskih jedinica. Kupljen je poslovni prostor površine 220 m² u Ulici Frana Galovića 7d, na prvom katu i sedam parkirnih mjesta u podzemnoj garaži, u vrijednosti od 220.000,00 eura. Skladišta Crvenog križa se nalaze u sjedištu, na adresi Frana Galovića 7d, te u 2 atomska skloništa: u ulici Matije Gupca 11 i Antuna Mihanovića 2 gdje se nalaze Socijalna trgovina, skladište odjeće i obuće, opreme za zaštitu i spašavanje i dr.

U 2020. godini koju je obilježio COVID-19, bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2 bilježimo brojne izazove i nove aktivnosti s kojima se ponosimo. U ožujku 2020. g.  bili smo angažirani na GP Macelj na operativnim aktivnostima vezano uz nabavu, utovar, istovar i podjelu hrane i vode za putnike. Crveni križ je bio odgovoran za uspostavu Karantene za vozače, otvorili smo SOS telefonsku liniju za građane, obilazili Covid pozitivne obitelji i kontakte donoseći im hranu i lijekove. Angažirani smo na nabavi, skladištenju i distribuciji zaštitnih sredstava za zdravstvene i socijalne ustanove u našoj županiji, a Općoj bolnici Zabok Domu zdravlja KZŽ i Zavodu za javno zdravstvo KZŽ smo ustupili na revers 6 šatora raznih veličina.

U listopadu 2020. g. smo vidjeli da broj zaraženih značajno raste i uočili problem testiranja građana na COVID-19. Vrlo brzo stupili smo u kontakt sa Poliklinikom Breyer i početkom studenog ponudili građanima Krapine i Krapinsko-zagorske županije još jednu lokaciju na kojoj se mogu testirati brzim testom Antigen SARS-CoV-2 i izvaditi krv na Antitijela na SARS-CoV-2. U tim teškim vremenima za građane naše županije izložili smo zdravlje naših djelatnika, te velikim trudom i marom nastojali smo zadovoljiti potrebe građana naše županije.

Danas se u Gradskom društvu Crvenog križa Krapina u suradnji s Poliklinikom Breyer svaki radni dan rade sve krvne i druge pretrage, uzimanje uzoraka na terenu, većina pretraga gotova je istog dana, a nalaz se šalje e-mailom.

Vjerujemo da bi prva predsjednica Crvenog križa Krapina Roza Farkaš bila ponosna na današnji Crveni križ, brojne djelatnosti i izvrsnu suradnju s Poliklinikom Breyer jer ona je šukun baka Branka Breyera oca Hane i Maše Breyer članica uprave Poliklinike Breyer.