Hrvatski Crveni križ je 30. rujna 2016. godine potpisao Ugovor o bespovratnoj dodjeli sredstava za projekt “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku” u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014 – 2020. FEAD u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći”.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, a partneri su; GDCK Duga Resa, Karlovac, Ogulin, Ozalj, Slunj, Vojnić, Čakovec, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof, Varaždin, Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok, Zlatar, Đurđevac, Koprivnica, Križevci, Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Samobor.

Slijedom toga Hrvatski Crveni križ organizirao je zajedničku radionicu i sastanak o provedbi FEAD projekta, od 01. do 03. veljače 2017. godine, u Toplicama ‘Lešće’ u Karlovačkoj županiji. Na radionicama i sastanku razgovaralo se je o eventualnim problemima o provedbi samog projekta, prihvata i skladištenja paketa hrane i higijene i sl. Partneri projekta odnosno gradska društva Crvenog križa, pakete će dijeliti korisnicima Zajamčene minimalne naknade na svojem području, a popis korisnika dobivaju od nadležnih Centara za socijalnu skrb.

Očekuje se da će paketi doći krajem veljače, te će isti biti podijeljeni u ožujku ove godine. Projekt obuhvaća podjelu paketa hrane tri puta godišnje i podjelu higijene jednom godišnje, a uz korisnika Zajamčene minimalne naknade, paket će dobiti i svaki član obitelji.

Sljedeći sastanak dogovoren je u travnju ove godine zbog evaluacije nakon prve podjele paketa i dogovora oko druge podjele.