Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u 2017. godini podijelilo je 1095 paketa hrane i 365 paketa higijene za korisnike minimalne zajamčene naknade u sklopu Projekta „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“.

Ukupna vrijednost 1460 podijeljenih paketa hrane i higijene iznosi 120.756,65 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina je kao 1 od 26 partnera Hrvatskog Crvenog križa iz sjeverozapadne Hrvatske, u suradnji sa partnerom na projektu – Centrom za socijalnu skrb Krapina i u suradnji sa Caritasom Zagrebačke nadbiskupije radi identifikacije korisnika Projekta, u ovoj godini provodio Projekta „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“- FEAD. Projekt je financirao Europski socijalni fond preko Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a cilj mu je bio ublažiti najgore oblike siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to u obliku hrane i higijene.

GDCK Krapina je projektom obuhvatio 365 osoba sa područja Grada Krapine i općina: Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

GDCK Krapina organiziralo je u proteklom periodu 3 podjele, te je podijeljeno ukupno 1460 paketa, odnosno 1095 paketa hrane i 365 paketa higijene.

U sklopu provedbe projekta održani su i radni sastanci i radionice u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Održana je i radionica „Upravljanje kućnim budžetom“ gdje su sudjelovali djelatnici i volonteri HCK iz sjeverozapadne Hrvatske, među njima i dva djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Krapina. Sudionici radionice su kroz 4 dana (32 h) edukacije stekli osnovna znanja iz upravljanja kućnim budžetom.

Interaktivna radionica kroz rad u grupama, prisutne je motivirala na izradu dnevnika trošenja fiktivne obitelji, izradu plana za ubrzano vraćanje dugova fiktivne obitelji, izradu financijskog plana – kućnog budžeta fiktivne obitelji i izradu kratkog plana za rad s korisnicima, te su polaznici radionice stekli znanje koje će im pomoći u radu sa korisnicima Crvenog križa.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina planira nastavak projekta HCK-FEAD i u 2018. godini, uz provođenje Socijalne samoposluge GDCK Krapina kroz koju pedesetak najugroženijih osoba iz našeg područja svaki mjesec dobije paket hrane i higijene. Kroz Socijalnu samoposlugu u prvoj polovici ove godine podijeljeno je ukupno 6.964 kom hrane i higijenskih potrepština i 3.633,20 kg rabljene odjeće i obuće.

Izrazito dobra suradnja sa Jedinicama lokalne samouprave i Centrom za socijalnu skrb Krapina nastavit će se i u budućnosti, realizacijom partnerstva na različitim, nadolazećim projektima koji će biti namijenjeni osiguranju kvalitetnijih životnih uvjeta za socijalno ugrožene osobe.