U petak, 28. rujna, u Hotelu Trakošćan održan je Gerontološko-javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada. Na simpoziju je sudjelovao ravnatelj Davor Šimunović i Ivana Štrok, koordinatorica projekta Žene za Zagorje.

Stručni skup je organizirala Općina Bednja, ZZJZ Varaždinske županije i ZZJZ Krapinsko-zagorske županije, i uz koordinaciju Referentnog Centra MZRH za zaštitu zdravlja starijih osoba NZJZ “dr. Andrija Štampar” i Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju HLZ-a.

Nakon uvodnog govora načelnika općine Bednja Damira Poljaka i doc. prim. dr. sc. Spomenka Tomek Roksandić, koja je i održala uvodno predavanje na temu zaštite zdravlja starijih; o politici perspektive održivog razvoja u Hrvatskoj.

Na skupu su održana brojna tematska predavanja najeminentnijih stručnjaka koji se bave problemima starijih osoba, koji su s različitih aspekata govorili o tematici socijalne gerontologije. Predavači iz Slovenije prenijeli su iskustva o razvoju socijalne gerontologije u Sloveniji, predstavljen je zagrebački model izvrsnosti izvaninstitucijske skrbi za starije – Gerontološki centri u promociji aktivnog zdravog starenja, EU projekt Bednja u ostvarenju programa edukacije i zapošljavanja gerontodomaćica, te programske mjere Strategije socijalne skrbi za starije osobe u razdoblju 2017. – 2020. Održan je i tematski okrugli stol u čijem je radu sudjelovalo 30-ak liječnika i stručnjaka svih profila specijaliziranih za rad sa starijom populacijom. Predstavljeni su i projekti Ministarstva rada vezani uz razvoj i unapređenje skrbi za starije u cilju njihova zapošljavanja u preorijentacijskim zanimanjima kao i neki drugi specijalizirani projekti usko vezani uz ovu tematiku.