U srijedu 28.11.2018. godine, u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Krapina, održana je uvodna konferencija projekta Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.995,39 kuna, a s provedbom je započeo 5. rujna 2018. godine. Gradskom društvu Crvenog križa Krapina dodijeljena su 100 % bespovratna sredstva u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., odnosno 85% sredstava je iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt će trajati 24 mjeseca, provodit će se na području čitave Krapinsko – zagorske županije, a usmjeren je na povećanje mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom te osoba koje u sustavu socijalnu skrbi ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Isto se planira ostvariti kroz pružanje usluge socijalnog mentorstva, uključivanjem osoba u programe obrazovanja za odrasle te kroz programe i radionice za osnaživanje nezaposlenih osoba. Također, ciljana skupina projekta su i stručnjaci koji kroz različite djelatnosti rade s nezaposlenim osobama, te će se raditi i na povećanju njihovih stručnih kapaciteta.

Uvodnu riječ konferencije dao je ravnatelj GDCK Krapina, Davor Šimunović, nakon čega je i kratko prezentirao projekt, dosadašnje aktivnosti te je najavio projektne aktivnosti koje tek slijede. Nakon toga djelatnica na projektu Lorena Leskovar, prezentirala je projektnu aktivnost socijalnog mentorstva koju od rujna provodi s korisnicima zajamčene minimalne naknade. Opisala je svrhu samog mentorstva, principe i način rada s korisnicima te najavila daljnji tijek same aktivnosti.

Nazočnima su se također obratili:

  • u ime centara za socijalnu skrb, Sergej – Augustin Erdelja, ravnatelj CZSS Krapina
  • u ime Zavoda za zapošljavanje, Područni ured Krapina, Mirjana Jurman, rukovoditeljica Odjela tržišta rada
  • u ime grada domaćina, Zoran Gregurović, gradonačelnik grada Krapine te
  • u ime partnera i Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorske županije.

Svi govornici su istaknuli vrijednost provođenja ovakvog projekta, značaj kvalitetnog dijaloga i suradnje svih ključnih institucija prilikom kreiranja i provedbe ovakvih projekata. Naglasili su važnost usmjeravanja pažnje društva u cjelini na marginalizirane skupine kojima je posebno potrebna pomoć i podrška prilikom ponovnog uključivanja na tržište rada. Župan Željko Kolar istaknuo je kako će se u narednom periodu u Krapinsko – zagorskoj županiji pažnja posebno usmjeriti na projekte i ciljane skupine Europskog socijalnog fonda te kao u tome leži prilika za slične projekte.

Nakon konferencije prisutni su se zadržali na prigodnom domjenku, gdje su imali priliku razmjenjivati iskustva i dalje jačati partnersku suradnju.