Jučer, 06. prosinca 2018. godine, povodom obilježavanja dana Grada Krapine svečano je otvorena Šetnica dobrovoljnih davatelja krvi.

 

Gradsko je vijeće Grada Krapine na posljednjoj je sjednici donijelo Odluku o dopuni Odluke o imenima ulica i trgova u gradu Krapina, prema kojoj će Krapina imati dvije nove ulice. Jedna od njih je Šetnica dobrovoljnih davatelja krvi, koja je ujedno prva šetnica u Hrvatskoj na kojoj su u rujnu ove godine postavljene edukativne ploče o aktivnosti ‘Hodanjem do zdravlja’, iz Nacionalnog programa ‘živjeti zdravo’, koji provodi Hrvatski savez za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem.

– Jako sam zadovoljan što smo ovu šetnicu koja je uređena zahvaljujući Hrvatskim vodama nazvali Šetnicom dobrovoljnih darivatelja krvi i što je ta šetnica jedno prepoznatljivo mjesto u gradu Krapini i po kojoj se šeće velik broj građana – istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te dodao kako se odabirom imena željelo pokazati kako su Zagorci dobri i humani ljudi. -Uvijek smo u vrhu u Republici Hrvatskoj po broju darivatelja krvi u odnosu na broj stanovnika – rekao je gradonačelnik Gregurović i zahvalio svima koji su omogućili da se šetnica otvori.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, koji je svečano otvorio šetnicu, nadovezao se na činjenicu da je Grad Krapina jedina u Hrvatskoj uz Veliku Goricu dala zemljište za ovakvu ulicu. – Na veliki je ponos Krapine i na veliko zadovoljstvo Hrvatskog Crvenog križa što je otvorena ova šetnica. Iznimno sam zahvalan što su Gradska uprava i Hrvatske vode uredili – istaknuo je prim. dr. Jelić i istaknuo kako ovo otvaranje ima dvostruko značenje. – Ovime odajemo priznanje onima koji spašavaju ljudske živote, a tijekom hodanjem po šetnici nalazite lijepe poruke kako spasiti vlastito zdravlje i život – rekao je Jelić.

Dodajmo kako su na otvaranju šetnice bili i zamjenica župana za društvene djelatnosti  Jasna Petek, saborska zastupnica Marija Puh, predsjednik Hrvatskih voda Zvonko Marenić te ravnatelj GDCK Krapina Davor Šimunović koji je istaknuo da se na godišnjoj razini u Hrvatskoj daruje oko 200 000 doza krvi, od toga se daruje na području Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije 10 000 doza te 2500 doza na području GDCK Krapina.

Šetnica dobrovoljnih davatelja krvi prostire se uz vodotok Krapinice, s istočne strane obale, od mosta na državnoj cesti D206 na Trgu Stjepana Radića do mosta kod Policijske postaje Krapina.