Gradsko društvo Crvenog križa Krapina 08. travnja 2019. godine započelo je s provedbom neformalne edukacije za nezaposlene osobe i pripadnike marginaliziranih skupina u Krapini. Neformalna edukacija provodi se u sklopu projekta Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja odobrenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. Ukupna vrijednost projekta je 1.499.995,39 kn.

Neformalna edukacija predviđena je za najmanje 50 dugotrajno nezaposlenih osoba i pripadnika marginaliziranih skupina. Edukacija će trajati ukupno 33 dana, odnosno 134 nastavna sata, od kojih 100 sati čini informatički tečaj, 28 sati je predviđeno za radionice o osnovnim mekim i transverzalnim vještinama, a 6 sati će se utrošiti na radionicu o volontiranju. Tijekom trajanja informatičkog tečaja, svim sudionicima omogućen je samostalan rad na mini računalima – tablet računalima s dock tipkovnicama i miševima. Sve edukacije provode angažirani vanjski stručnjaci.

Osim u Krapini, edukacija će se od 16. travnja 2019. godine provoditi i u Zaboku.

Za sve sudionike edukacije iz projekta je osiguran putni trošak, odnosno trošak dolaska na edukaciju i odlaska s edukacije.

Budući da je osnovni cilj projekta povećati mogućnost zapošljavanja nezaposlenih osoba i pripadnika marginaliziranih skupina te smanjiti njihovu socijalnu isključenost, polaznici će tijekom ove edukacije biti aktivni sudionici zajednice, a po završetku ove edukacije steći znanja i unaprijediti osnovne životne vještine i kompetencije koje im u budućnosti uvelike mogu pomoći pri zapošljavanju.

Nakon završetka neformalne edukacije, GDCK Krapina će u okviru istoga projekta organizirati, i financirati formalnu edukaciju za prekvalifikaciju 32 osobe – pripadnika ciljnih skupina projekta. Polaznici formalne edukacije će nakon uspješnog završavanja odabranog tečaja steći nove kompetencije te ih navesti u svojim radnim knjižicama i životopisu.