Dana 15. svibnja 2019. održan je sastanak potencijalnih partnera i suradnika u svrhu prijave projektnog prijedloga na Poziv „Pridruži se – Aktivni u mirovini“  Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog  sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Odobreni projekti će sufinancirati iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a prijavni obrazac za prijavu projekata će biti će dostupan od 14. lipnja 2019. do iskorištenja sredstava (Ukupna vrijednost Poziva na dostavu projektnih prijedloga je 100 milijuna kuna).

Prijaviteljima se odobravaju 100 % bespovratna sredstva, dok najviši iznos koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 2 milijuna kuna. Moguće trajanje projekta je najmanje 24, odnosno najviše 36 mjeseci. Prihvatljivi prijavitelji su udruge, zaklade, pravne osobe vjerske zajednice i umjetničke organizacije.

Opći cilj Poziva je jačanje organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika, dok su specifični ciljevi:

  1. Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika sa svrhom unaprjeđenja zdravlja, očuvanja funkcionalne sposobnosti, sigurnosti i sudjelovanja umirovljenika u zajednici u kojoj žive doprinoseći kvaliteti njihovog življenja, vraćanja osjećaja veće vrijednosti, doprinose smanjenju usamljenosti, tjelesnoj, psihičkoj i radnoj aktivnosti te sudjelovanju u društvenim, kulturnim i drugim aktivnostima i poslovima zajednice kao i međugeneracijskoj suradnji
  2. Razvoj socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima te razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva

Na sastanku je bilo prisutno mnoštvo zainteresiranih udruga i ustanova koje se bave umirovljenicima i općenito starijim osobama, odnosno bili su prisutni predstavnici slijedećih organizacija: Dom za starije i nemoćne osobe Rezidencija Kastelan, Udruga umirovljenika Tuhelj, Udruga umirovljenika Hum na Sutli, Udruga umirovljenika općine Gornja Stubica, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Udruga umirovljenika Krapina, Udruga sindikat umirovljenika Hrvatske Krapina, Ustanova Pintar, dom za starije i nemoćne osobe Stubičke Toplice, Ustanova Dom Sveti Nikola, dom za starije i nemoćne osobe, Dom za starije i nemoćne sobe Sveta Katarina, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, Pučko otvoreno učilište Krapina, te naravno Gradsko društvo Crvenog križa Krapina.

Svima prisutnima je predstavljen javni poziv i moguće aktivnosti kojem je moguće financirati kroz projekt, te su svi bili oduševljeni mogućnostima koje se pružaju za umirovljenike u našoj županiji kroz provedbu svih potencijalnih aktivnosti, odnosno izrazili su želju za daljnjim nastavkom suradnje kod pripreme aktivnosti budućeg projekta jer se kroz takav projekt može stvoriti velika dodatna vrijednost u svakodnevnom životu umirovljenika i unaprijediti postojeća kvaliteta života u starijoj dobi.