Dana 21. svibnja 2019. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina održalo je u svojim uredskim prostorima sastanak vlastitih djelatnika s predstavnicima Područnog ureda HZZ-a Krapina, petero studenata iz Njemačke, Visoke škole za tržište rada (HdBA), Njemačke javne službe za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) koji su na četverotjednoj praksi po različitim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (Zagreb, Krapina, Osijek i Rijeka) te učenicama Srednje škole Krapina koje su prevodile razgovore i predstavljale djelatnosti i projekte Gradskog društva Crvenog križa Krapina njemačkim studentima na njemačkom jeziku.

Studentima su predstavljene socijalne djelatnosti (stalno prikupljanje i raspodjela humanitarne pomoći, socijalna samoposluga, posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala), zdravstvene djelatnosti (dobrovoljno davalaštvo krvi, tečajevi prve pomoći za autoškole te u slučaju ozljede na radu i za građanstvo, AVD/BLS tečajevi, osiguranja raznih događanja, razna zdravstvena predavanja i radionice, dnevne aktivnosti i mjerenje zdravstvenih parametara za starije osobe), služba traženja, rad s mladima, pružanje usluga pomoći u kući, zaštita i spašavanje (Gradski interventni tim) te programi pomoći i zaštite tražitelja azila, azilanata i drugih skupina migranata.

Također su predstavljeni mnogi nacionalni (Zdravstvena prevencija za bolju budućnost naše djece, Dnevni boravak 60 plus, Prikupljanje i pranje odjeće i obuće za socijalno najugroženije građane) i europski projekti kod kojih je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina nositelj (Žene za Zagorje, Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja), a kod nekih i partner (Humanitarni paket za središnju Hrvatsku, Humanitarni paket za središnju Hrvatsku II., Školski pribor i oprema za školarce u središnjoj Hrvatskoj).

Predstavljeni su i prijavljeni projekti za koje se još čeka odobrenje, te planirani projekti.

Praksa njemačkim studentima traje do 7. lipnja 2019., a u Krapinsko-zagorskoj županiji planiraju posjetiti još Mrežu udruga Zagor, Energetski centar Bračak, dvorac Veliki Tabor te Gospodarsku komoru Krapinsko zagorske županije, te će iz skupljenih iskustava usporediti sustave Hrvatske i Njemačke i održati u petak prezentaciju na temu „Tržište rada u Njemačkoj i suradnje između službi za zapošljavanje i poslodavaca“. Dalje je u planu posjet Regionalnom uredu Osijek i Regionalnom uredu Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Posjet je protekao u ugodnoj atmosferi te su studenti iz Njemačke pokazali velik interes i entuzijastično postavljali potpitanja o načinu provedbe svih djelatnosti i funkcioniranju sustava civilne zaštite, socijalne skrbi i humanitarnog djelovanja u Republici Hrvatskoj, te im je sve iscrpno objašnjeno uz pomoć troje izvrsnih prevoditeljica.