Hrvatski Crveni križ organizira i podmiruje troškove boravaka u Lječilištu Veli Lošinj za 21 oboljelu osobu od psorijaze iz 21 županije/ grada/općine.

Cilj projekta: omogućiti boravak (liječenje i oporavak) u Lječilištu Veli Lošinj u trajanju od 14 dana za 21 odraslu osobu oboljelu od psorijaze koje žive u socijalnoj potrebi, te su korisnici usluga društva Crvenog križa.

Svrha projekta: poboljšati zdravstveno stanje i kvalitetu života kod 21 odrasle osobe koje boluju od psorijaze i žive u socijalnoj potrebi.

Suvremeni trendovi promiču zdrav način života i zdravstvenu edukaciju, pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost te prevenciju i rehabilitaciju kroničnih nezaraznih bolesti s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života. U okviru programa “Lošinjsko zrnce zdravlja” koji se provode u Lječilištu Veli Lošinj, uz ostale, provodi se i program liječenja kožnih bolesti koji se zasniva na dokazanom i učinkovitom terapijskom djelovanju prirodnih ljekovitih činitelja. Lječilište Veli Lošinj bogato je klimatskim (temperatura, tlak, vlažnost i čistoća zraka, brzina vjetra, Sunčevo zračenje) i morskim (morska voda, alge, biljni pokrov, pijesak) ljekovitim činiteljima, koji se koriste u prirodnim oblicima liječenja kao što su klimatoterapija, talasoterapija i drugo.

Blagotvorna mediteranska klima djeluje posebno učinkovito kod osoba oboljelih od psorijaze jer se na taj način smanjuju znakovi bolesti i patološke promjene na koži. Preporučeni zdravstveni program temelji se na dugogodišnjoj tradiciji u radu medicinskog i drugog osoblja (dermatovenerolozi, medicinski tehničari, fizioterapeuti, psiholozi, nutricionisti), koristeći zdravstvene postupke koji uključuju specijalističke preglede, fizikalnu terapiju, psihološku podršku i prilagođenu prehranu. Sadržaj Programa boravka u Lječilištu Veli Lošinj nastao je kao rezultat rada interdisciplinarne skupine stručnjaka.

Iz područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Krapina upućena je jedna osoba koja boluje od psorijaze, a koja će boraviti u Lječilištu Veli Lošinj od 02. do 16. rujna 2019. godine.