Fond europske pomoći za najpotrebitije (Fund for European Aid to the Most Deprived) 2019. godine obilježava svoju petu obljetnicu, odnosno petu godinu provedbe projekata, programa i aktivnosti za najpotrebitije građane Europske unije funanciranih upravo iz FEAD-a. Prigodom obljetnice, u Briselu je 20. rujna 2019. godine održan 17. sastanak FEAD mreže. Sastanku su prisustvovali predstavnici upravljačkih ili posredničkih tijela te predstavnici provedbenih partnera iz cijele Europske unije.

Podsjetimo, FEAD je fond iz kojega provedbeni partneri iz zemalja članica EU imaju mogućnost financirati pomoć u hrani i/ili osnovnim materijalnim potrepštinama za osobe u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. GDCK Krapina u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem i Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac od 2016. provodi FEAD projekte te dijeli pakete hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora i opreme najpotrebitijim građanima na području djelovanja GDCK Krapina.

17. sastanak FEAD mreže započeo je prigodnim pozdravima i dobrodošlicom od strane organizatora, domaćina i Europske komisije. Potom su sudionici sastanka imali priliku vidjeti tri organizacije koje praktično provode FEAD i dijele prehrambene namirnice za najpotrebitije osobe na području Brisela. Osim navedenoga, na sastanku je bila organizirana i razmjena znanja, iskustava, primjera dobre prakse i rješenja problema vezanih uz provedbu FEAD projekata na području čitave Europske unije. Zaključeno je kako je tijekom proteklih pet godina provedbe FEAD projekata diljem Europe podjelom više od milijun i 300 tisuća tona hrane pomognuto više od 13 milijuna osoba godišnje.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina na sastanku su predstavljali ravnatelj Davor Šimunović i djelatnica Vlatka Ipša. Osim GDCK Krapina, na sastanku su Republiku Hrvatsku predstavljali i djelatnici GDCK Koprivnica i GDCK Križevci. Također, predstavnici Hrvatske svoje su znanje i iskustvo razmijenili i s predstavnicima Crvenog križa iz Španjolske, Mađarske, Slovačke, Bugarske te Ureda Crvenog križa EU u Briselu.