U utorak 01. rujna 2020. godine, u prostorima Osnovne škole Vladimira Nazora Budinščina, Područna škola Hrašćina održana je uvodna konferencija projekta Gerontološki centar Zajezda odobrenog u sklopu poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitualizacije – druga faza“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.635.390,48 kuna, a potpisivanje ugovora održano je 05. lipnja 2020. godine. Gradskom društvu Crvenog križa Krapina dodijeljena su 100 % bespovratna sredstva u okviru Operativnog programa Konkurentonst i kohezija 2014. – 2020., odnosno 85% sredstava je sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici kako bi se ranjivim skupinama omogućila skrb u zajednici.

Pozdravni govor održao je ravnatelj GDCK Krapina, Davor Šimunović, ujedno i voditelj projekta Gerontološki centar Zajezda. Nakon toga je projektna asistentica, Monika Maranić održala prezentaciju o projektu istaknuvši vrijednost projekta, razdoblje provedbe, partnere na projektu, cilj projekta, očekivani rezultat projekta te aktivnosti koje su ostvarene i koje tek slijede.

Nakon prezentacije nazočnima su se obratili u ime partnera, općine Hrašćina, načenik Branko Tukač, općine Konjščina, načelnik Mirko Krznar te općine Budinščina, načelnik Radovan Hercigonja, idejni začetnik ovog projekta. Svi partneri istaknuli su vrijednost i značaj ovog projekta za ruralna područja što će stanovnicima omogućiti kvalitetniji i sadržajniji život.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Velimir Žunac istaknuo je da se radi o iznimno važnom projektu kao što je i svaki projekt koji se provodi na području Krapinsko – zagorske županije te da je Republika Hrvatska premašila 100 posto dodijeljenih sredstava s činjenicom da je imala 10,7 milijardi na raspolaganju, a trenutno se nalazi na 10,8 milijardi ugovora.

Uvodnoj konferenciji nazočio je i Žarko Tušek, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora koji je čestitao nositelju projekta i partnerima na projektu istaknuvši kako se radi o impresivnom projektu za tako malu općinu kao što je Budinščina te napomenuo da je prije nekoliko godina bilo nezamislivo i razmišljati o takvom projektu. Zaključio je da će se realizacijom projekta pojačati standard i poboljšati uvjeti života naših najstarijih, a u urbanističko-arhitektonskom smislu poljepšati Zajezda.

Na kraju uvodne konferencije, ravnatelj GDCK Krapina, Davor Šimunović sve prisutne je pozvao na domjenak, kako bi uz druženje ojačali svoje partnerske odnose te razmijenili iskustva.