Ministrica Nataša Tramišak obišla je u ponedjeljak općinu Budinščina gdje je u tijeku realizacija kapitalnog projekta “Gerontološki centar Zajezda” (KK.08.1.3.04.0003) čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a koji je odobren u sklopu poziva Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza. Osim što je upoznata s pojedinostima ovog značajnog projekta, ne samo za općinu Budiniščina već i za Krapinsko-zagorsku županiju, ministrica je bila na potpisivanju ugovora o početku radova. Ugovor su potpisali načelnik Općine Radovan Hercigonja i Filip Pluščec, direktor tvrtke Pludux Art d.o.o., odabranog izvođača radova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,6 milijuna kuna čime je obuhvaćena rekonstrukcija zgrade, nabava opreme i tri vozila, a sredstva za taj projekt u potpunosti su osigurana od strane Vlade RH i EU fondova. Skrb u Gerontološkom centru Zajezda moći će koristiti 50 korisnika s područja općina Budinščina, Hrašćina i Konjščina te grada Zlatara.

Ministrica Nataša Tramišak čestitala je načelniku na uspjehu stopostotnog financiranja za ovaj projekt koji opisuje kao izuzetno važan.

– Vidi se da zaista vodite računa o najmlađoj dobi, o ulaganju u predškolski odgoj i obrazovanje, a isto tako i o trećoj životnoj dobi i da ste prepoznali upravo tu važnost da postojeće zgrade i objekte koje imate adaptirate, rekonstruirate i da u njima učinite napredak u vašoj zajednici. Posvećivanje brige o starijim osobama koje neće biti nužno odmah smještene u nekakve institucije, već će imati ovakav oblik pomoći, zasigurno će značiti njihov ostanak u vlastitim domovima, a da za slučaj bilo kakvih potreba ili nemoći mogu računati na nekoga tko će njima pružati skrb i njegu i u vlastitom domu – rekla je ministrica.

Važnost ovog projekta za mještane s ponosom ističe i načelnik općine Budinščina Radovan Hercigonja.

– Provođenjem ovog velikog, značajnog i vrijednog projekta koji pokriva 3 jedinice lokalne samouprave učinjen je veliki iskorak u našoj zajednici. Rekonstrukcijom građevine bit će rekonstruirane 34 infrastrukturne jedinice – 9 sanitarnih čvorova, 2 kupaonice, kuhinja, čajna kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, 6 prostorija za rad s korisnicima, prostorija za medicinsku gimnastiku, senzorna soba, računalna soba, 3 ureda, čitaonica i 6 prostora za održavanje čime bi se otvorilo ukupno 20 radnih mjesta, što za našu sredinu nije baš malo – opisao je načelnik Hercigonja.

Također je dodao je kako je opći cilj projekta ulaganje u socijalnu infrastrukturu kako bi se ranjivim skupinama omogućila skrb u zajednici.