Plemenita ideja uzajamnog pomaganja ožitvorena je zahvaljujući švicarskom trgovcu, vizionaru Henryu Dunantu, utemeljitelju Pokreta Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca. Duboko potresen patnjama tisuća mrtvih i ranjenih u bitci kod Solferina 1859.g., pod geslom „Svi su ljudi braća“ organizirao im je pomoć u suradnji s mještanima.

Henry Dunant dobitnik je prve Nobelove nagrade za mir. Velika ideja živi i danas kroz najveću svjetsku mrežu humanitarnih organizacija koja okuplja 192 nacionalna društva i čiji je sastavni dio i Hrvatski Crveni križ.

Henry Dunant rođen je 8. svibnja i toga dana, u spomen na njega, obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca. Ujedno je to početak Tjedna Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca kojeg  obilježavamo 8 – 15. svibnja. Društva Hrvatskog Crvenog križa obilježit će ga različitim aktivnostima i humanitarnim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina obilježava Tjedan Crvenog križa sljedećim aktivnostima:

  • u suradnji s osnovnim školama i Srednjom školom Krapina održat će se prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za korisnike Socijalne samoposluge GDCK Krapina. Akcija je zamišljena na način da djeca koja su u mogućnosti odvoje dio svog džeparca i donesu u školu jednu namirnicu za korisnike samoposluge. Na taj način razvija se međusobna solidarnost i osjećaj pomaganja drugima;
  • zbog pandemije, trenutne epidemiološke situacije i potreba građana RH, kao i tuzemnih, inozemnih i tranzitnih putnika Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Poliklinika Breyer provode slijedeća testiranja: Brzi antigen SARS-CoV-2 test, RT-PCR test na SARS-CoV-2 i antitijela na SARS-CoV-2;
  • za iskazanu humanost i solidarnost prema stanovništvu potresom pogođenih područja Siska  i  Petrinje  Gradsko  društvo  Crvenog  križa  Krapina  će   svibnja  u  18.00 sati  organizirati  prigodnu  podjelu  zahvalnica  volonterima koji su  sudjelovali  u  odgovoru  na  izvanredne  situacije  uzrokovane potresom.