U prostorima Gradskog društva Crvenog križa u Krapini predstavljena je akcija Dan srca u vašem kraju, koju danas povodom Svjetskog dana srca organizira Klinika Magdalena, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom te gradovima i općinama, a s ciljem olakšanja pristupa građanima zdravstvenoj skrbi te osvješćivanja i informiranja o kardiovaskularnim bolestima.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – osobito kod ljudi starije životne dobi. Od kardioloških problema godišnje umire 17 milijuna ljudi, iako stručnjaci ističu da je prevencija mogla pomoći u čak 80 % slučajeva. U sklopu akcije Dan srca u vašem kraju bit će omogućeno besplatno mjerenje krvnog tlaka i EKG-a te će se promovirati i nove digitalne tehnologije u prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti.

Akcija se provodi na tri lokacije na području Krapinsko-zagorske županije – u Krapini, u prostorima Gradskog društva Crvenog križa (Ulica Frana Galovića 7a), od 9 do 11 sati, u Mariji Bistrici na Trgu pape Ivana Pavla II., od 9 do 11 sati te u Pregradi, na Trgu Gospe Kunagorske, od 12 do 14 sati.