U utorak, 04.04.2023. godine u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Krapina održan je okrugli stol s ciljem utvrđivanja problema i mogućnosti zapošljavanja i socijalnog uključivanja pripadnika mladih osoba u NEET statusu. NEET osobama smatraju se mladi u dobi od 15 do 29 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja niti u sustavu obrazovanja odraslih i nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Okrugli stol je održan u sklopu dvogodišnjeg projekta „Pokreni se, izmjeni se“ koji se od 06.07.2021. godine provodi na području Krapinsko-zagorske županije.

Nakon uvodnog pozdrava ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović predstavio je projekt „Pokreni se, izmjeni se!“, socijalna mentorica projekta Ivana Pohižek predstavila je projektne aktivnosti socijalnog mentorstva. Uvid u stanje mladih na tržištu rada na području Krapinsko-zagorske županije predstavila je Vesna Hriberski ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Krapina. Martina Šarić ispred Krapinsko-zagorske županije predstavila je aktivnosti Krapinsko-zagorske županije kao kreatora, donositelja i provoditelja Javnih politika za mlade. Izlaganja su završila prezentacijom Nedjeljka Markovića, predsjednika Udruge Pragma koji je pokušao odgovoriti na pitanje „Što znamo o položaju NEET skupine mladih i kako im pomoći?“ koji je bio i moderator događanja. Uslijedila je rasprava. Zaključeno je da su najčešći razlozi koji dovode do nezaposlenosti i socijalne isključenosti nedostatak samopouzdanja, nedostatak osobnog i javnog prijevoza, briga za djecu i ostale članove obitelji, financijska situacija i manjak željenih radnih mjesta. Istaknuta je važnost društvenih mreža, uloga institucija na području Krapinsko-zagorske županije koje mogu imati veliki utjecaj na NEET skupinu mladih, kao i dobra povezanost i sudjelovanje različitih dionika civilnog i javnog sektora u provedbi različitih aktivnosti i projekata.

Po završetku formalnog dijela održan je domjenak, gdje su prisutni kroz ugodno druženje i neformalni razgovor razmjenjivali iskustva kako bi mogli ostvariti još bolju suradnju u budućim projektima.

Cilj projekta je povećati pristup neaktivnim mladim osobama tržištu rada te osnažiti mlade osobe za aktivno sudjelovanje na tržištu rada kroz provedbu aktivnosti dosega i aktivacije, podršku pružanjem usluga mentorstva i savjetovanja te uključivanjem u verificirane programe obrazovanja. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Partneri na projektu su Krapinsko–zagorska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec i Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada. Vrijednost projekta iznosi 1.980.057,74 kn (262.798,82 EUR). Projekt sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., sredstvima Europskog socijalnog fonda.

 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Krapina.