Na svečanosti održanoj u Uredu predsjednika Republike Hrvatske uručena su odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, u 2021. godini.

„Hvala vam od srca i živjeli! Neću vam reći samo tako nastavite, vrijeme je za druge. Hvala vam na ovome što ste napravili do sada“, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na jučerašnjoj svečanosti koja je održana uoči obilježavanja Dana dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj, 25. listopada. Tom je prilikom predsjednik Milanović poručio da mnoga odlikovanja osobno uručuje ako za to postoji razlog. „Ako igdje postoji razlog, onda postoji u vašem slučaju – da svakome stisnem ruku i zahvalim u ime hrvatske države“, zaključio je predsjednik Milanović.

U ime odlikovanih obratila se dobrovoljna darivateljica krvi Ivanka Brlečić koja je zahvalila na dodijeljenim odlikovanjima te istaknula kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti dovoljnim količinama sigurne krvi. „To za svaku zemlju predstavlja nacionalno bogatstvo jer bolest i nemoć ne poznaju odgodu. Vjerujem da je svatko od nas ponosan na činjenicu da je svojom krvlju pomogao sačuvati ili produljiti nečiji život kao što će plemenitost drugih možda jednom spasiti i naš život“, rekla je gospođa Brlećić.

Svečanosti u Uredu predsjednika Republike prisustvovali su predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić i izvršni predsjednik Robert Markt.

Odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 164 dobrovoljnih darivatelja krvi u 2021. godini.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Krapina Odlikovanje je primio gospodin Boris Kiseljak iz Radoboja.

Po povratku iz Zagreba Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije je u Zaboku, u Restoranu „Grašo“ organiziralo okrjepu i druženje za darivatelje krvi iz naše županije, a zamjenica župana gospođa Jasna Petek, uz čestitke podijelila im je prigodne poklone.

Foto: Ured Predsjednika RH/Tomislav Bušljeta, Marko Beljan